ΤPP Liveblog: Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Το The Press Project θα συνεχίσει να ενημερώνει διαρκώς, μέσω του liveblog για όλες τις εξελίξεις
Το The Press Project θα συνεχίσει να ενημερώνει διαρκώς, μέσω του liveblog για όλες τις εξελίξεις
Ο Ζόλταν Πόζαρ, πρώην αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, και τώρα στρατηγικός αναλυτής βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της Credit Suisse (CS), έγραψε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κρίση εμπορευμάτων που δημιουργεί μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη, η οποία τελικά θα αποδυναμώσει το σημερινό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό στη Δύση.
"Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει από τότε που ο πρόεδρος [Ρίτσαρντ] Νίξον έβγαλε το δολάριο των ΗΠΑ από τον χρυσό κανόνα το 1971", έγραψε ο Πόζαρ.
Η συμφωνία του Μπρέτον Γουντς (που ονομάστηκε έτσι από τον τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης στο Μπρέτον Γουντς του Νιου Χαμσάιρ), η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από 44 χώρες καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωνε, προσδιόρισε τον χρυσό ως βάση για το δολάριο των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια τα άλλα νομίσματα συνδέθηκαν με το δολάριο. Η δομή αυτή άρχισε να φθείρεται τη δεκαετία του 1960, καθώς τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ έγιναν πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν, και κατέρρευσε εντελώς το 1971, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σύνδεση μεταξύ του δολαρίου και του χρυσού.
Ενώ η αρχική εποχή του Μπρέτον Γουντς (1944-1971) υποστηριζόταν από χρυσό, και το Μπρέτον Γουντς ΙΙ (1971-σήμερα) υποστηριζόταν από "εσωτερικό χρήμα" (ουσιαστικά κυβερνητικά χαρτιά των ΗΠΑ), δήλωσε ο Πόζαρ, το Μπρέτον Γουντς ΙΙΙ θα υποστηρίζεται από "εξωτερικό χρήμα" (χρυσό και άλλα εμπορεύματα).
Ο Πόζαρ ορίζει ως το τέλος του σημερινού νομισματικού καθεστώτος ως την ημέρα που τα κράτη της G7 κατέσχεσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.
Ο Πόζαρ βλέπει τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αντιμέτωπη με δύο εναλλακτικές λύσεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της - είτε να πουλήσει ομόλογα του Δημοσίου για να αγοράσει ρωσικά εμπορεύματα, είτε να κάνει τη δική της ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή να τυπώσει γουάν για να αγοράσει ρωσικά εμπορεύματα. Ο Πόζαρ αναμένει ότι και τα δύο σενάρια σημαίνουν υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερο πληθωρισμό στη Δύση.
Ο Pozsar ολοκλήρωσε το σημείωμά του με ένα σχόλιο σχετικά με το bitcoin (BTC). Αναμένει ότι θα επωφεληθεί, αλλά μόνο "αν εξακολουθεί να υπάρχει".